Mehmet Çakın

Yönetici

Mehmet Çakın

Yönetici

Sizi tanıyabilir miyiz?

1979 yılında İstanbul’ da doğdum. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden (İngilizce) mezun olduktan sonra, 2 yıl kadar Amerika’ da UCLA’ da Uluslararası Ticaret konulu bir programa devam ettim. İstanbul’ a döndükten sonra, ailemin de desteğiyle şimdiki işimizin temelleri atıldı. Bu işi memleketimizde yapmak istedik ve yola çıktık.

Evliyim ve iki oğlum var.

 

Pul-Tech FRP firmanızı tanıyabilir miyiz?

Firmamız geleceğin malzemesi olarak bilinen kompozit malzeme imalatı yapmaktadır. Pultruzyon, boru sarım (filament winding), el yatırması yöntemleriyle CTP (Cam Takviyeli Polyester) ürünler üretiyoruz Firmamızın temelleri 2004 yılında atıldı. Evveliyatında İstanbul’ da daha küçük bir ölçekte bu işi yapıyorduk. İşlerimizi büyütmek için 5084 Sayılı “Yatırımların ve İstihdamın Teşviki” kanundan yararlanarak memleketimiz Uşak’ta yatırım kararı aldık. 2005 Yılı Aralık ayında Uşak Karma Organize Sanayi Bölgesinde yatırımımızı tamamlayıp faaliyete başladık. Malumunuz üzere Uşak esas olarak deri, tekstil ve seramik kenti olarak bilinmektedir. Açıkçası kimse Uşak’ ta CTP üreteceğimize, bahsettiğimiz şeyleri hayata geçirebileceğimize inanmadı. Pul-tech FRP ailesi olarak yola çıktığımızda 4 kişiydik. Şimdi 20 beyaz yakalı, 90 mavi yakalı çalışanımızla toplam 110 kişilik bir aileyiz. İstanbul’da ikamet eden bir ortağım var. 12.500 m2’si kapalı 30.000 m2 alan üzerinde üretim yapmaktayız. Ayrıca İstanbul’da ve Ankara’da ofislerimiz var. Prensibimiz; Pul-tech FRP olarak kazanırsak, hem çalışanlarımızla hem de müşterilerimizle paylaşmak isteriz. İyinin peşinden gitmeye çalışıyoruz.

 

Bize öğrencilik yıllarınızdan kısaca bahseder misiniz?

Derslerim fena değildi. Tabii ki okulun en akıllı ve parlak çocuğu değildim. Ama hep bir sosyal ağ içinde olduğumu söyleyebilirim. O yüzden lise ve üniversite arkadaşlarımla halen bağlarımızı koparmadık. Güzel bir öğrencilik geçirdim.

Üniversiteden sonra herkes iyi bir işe girmek için mülakatlara gidip geliyordu. Ben Amerika’ ya gideceğim dedim. Arabam vardı, sattım, oradaki yaşantıyı hep çok merak ediyordum. Okula devam ettim ve çalıştım. Öğrencilik bitti ve döndüm.

Çocukken olmak istediğiniz veya hayalini kurduğunuz bir meslek var mıydı?

Evet. Şoför muavini olmak isterdim. Çünkü en çok parayı minibüste muavin topluyordu. Çocukluk işte… Babam çok iyi bir girişimci olduğu için ve aile şirketimizin içinde büyüdüğümden daima kendi işimi yapacağımı düşündüm. Farklı bir şeyler yapmak gerektiğini ve büyümekten korkmamayı da babamdan öğrendim diyebilirim.

 

Şu anki işinizde başarınızı neye borçlusunuz?

Aslında çok başarılı olduğumu düşünmüyorum. Kendime göre halen çok eksiğim var. Daha iyisini yapmaya çalışıyorum ama bazen imkansızlıklar, bazen kendi yetersizliklerimiz beni zorluyor. Başarabildiğim şeyler için tek bildiğim, enerjinizi doğru yönde kullanmak ve çok çalışmak. Başarının yolu bahaneler üretmeden, hep bir yolunu, çözümünü nasıl bulurum diye kafa yormaktan geçiyor. Yoksa bu olmaz, bu çözülmez diye kestirip atmak da var. İnsanların tecrübelerini çok dinlerim. Ayrıca daima farklı bir şeyler yapmak ve yaptığın işin en iyisini yapmak gerek. Başarılı insanlara hayranım, hatta imreniyorum. Pul-tech FRP’yi hep görmeyi hedeflediğim yerler var.

 

İşinizde motivasyonunuzu kaybettiğinizde neler yapıyorsunuz?

Başka yollar arıyorum. Alternatif üretiyorum. Şöyle yapsak bu işi çözer miyiz diyorum. İyimser olmaya çalışıyorum. Çalışmaya devam ediyorum. Başkaları başarabildiğine göre biz de yapabiliriz diyorum kendi kendime.

 

İçinde bulunduğunuz iş dalı önemli olmasına rağmen, piyasalarda bilinirliği az bir sektör. Bu sektöre ilk adımlarınız nasıl gerçekleşti?

Babam bu sektörle ilişkisi olan bir firmanın kurucuydu. Mühendislik ve taahhüt hizmeti veriyorlardı. Kullandıkları ürün de o dönem çelik ve ahşap yerine kompozit olmaya başlamıştı. Bu malzemeyi ithal etmek yerine kendimiz üretmek istedik. Çeşitli danışmanlıklar alarak ve bolca deneme yanılmalarla ama yılmadan üretime başladık. Başlangıçta sadece diğer firmamız için üretim yapıyorduk. 2007 yılında diğer firmadan ayrılıp sadece üretime odaklandık. Ürünlerimiz çeşitlendi. Artık pek çok sektöre hizmet verebiliyoruz. Çünkü CTP, üstün özelliklere sahip çok çeşitli alanlarda kullanılabilen bir ürün. Biz de, bize gelen projeler üzerinde çalışıp, kimyadan savunmaya sanayisine kadar değişik pek çok sektöre hizmet verebiliyoruz. Firmamızın kurulumunda ve gelişiminde babam bana her anlamda destek oldu. Ona minnettarım. Fikirleri ve sorun çözme becerisi bizi hep bir adım önde giden bir firma yapmıştır.

 

İş yaşamınızda karşılaştığınız önemli riskler nelerdir? Bunlara karşı nasıl önlemler alıyorsunuz?

Günümüzde iş hayatı geçmişle kıyaslandığında pek çok risk barındırmaktadır. Bunlardan başlıcaları yoğun rekabet ortamı, finansal riskler ve kalifiye eleman sıkıntılarını sayabiliriz. Bu risklerle başa çıkmak için öncelikle olarak işinizi çok yakından takip etmeniz gerekmektedir. Biz yoğun rekabet ortamından kaçınmak için farklılaşmaya, hızlı olmaya ve en kaliteli ürünleri en iyi hizmetle sunmaya çalışıyoruz. Finansal risklerden korunmak için ayağımızı yorganımıza göre uzatmaya, Eximbank kredileri, KOSGEB gibi devletin sağladığı finansal kolaylıklardan yararlanmaya, döviz ve TL alacak ve borçlarımızı dengede tutarak kur riskini minimize etmeye çalışıyoruz. En çok zorlandığımız ise maalesef nitelikli personel konusudur. Gençlerin başarılı olmak ve çok para kazanmak için yoğun çalışmaya isteksiz olmaları, özellikle meslek liselerinden mezun olan öğrencilerin sanayinin ara eleman ihtiyacını karşılayacak sayı ve nitelikte olmaması Türkiye’nin sanayi geleceği açısından ciddi sorunlar yaratmakta.  Biz bununla mücadele için başta ekonomi çevreleri olmak üzere tüm ülkenin milli seferberlik ilan etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda ticaret odamıza da ciddi sorumluluklar düşmektedir. Biz kendi personelimiz yetiştirmek ve firmamızda kalmaları için maddi ve manevi tatmin edici ortamlar yaratmaya çalışıyoruz.

 

Çalışma hayatınızda prensip ve olmazsa olmaz dediğiniz kurallarınız var mı?

 

Kurallar demeyelim ama çalışma hayatım süresince edindiğim bazı tecrübe ve gözlemleri paylaşmak isterim. Bir kere işinizi çok iyi takip etmeniz gerekiyor. En iyi yöneticilerle de çalışsanız unutmayın hiç kimse işinizi sizin kadar düşünmez. Bir diğeri işinizi nerede görmek istiyorsanız en az o büyüklükte işleri idare etmiş personellerle çalışın. Bu size başarıyı çok daha kısa yoldan getirecektir. Unutmayın tek başınıza her şeyi yapamazsınız o yüzden iyi bir takımınız olsun. Ve son olarak çok çalışmadan başarılı olamazsınız.

 

TOBB Türkiye 100 yarışmasında Uşak’tan 2 firma katıldı ve sizin firmanızda 51. Sırada ödül aldı. Düşüncelerinizi bizimle paylaşır mısınız?

Ödüller tabi ki marka bilinirliğini arttırıyor. Çalışanlarımızı ve beni de gururlandırıyor. Çok mutlu olduk. Daha da anlamlı olan bu büyümenin sürmesi ve Pul-tech FRP’ yi daha da iyi bir yerde görebilmektir. Hedefimiz kendimizi aşmak, durmadan daha iyisini yapmaya çalışmak olmalı.

 

Başarılı ve örnek biri olarak, başarı hikayenizin devamlılığı ve şirket büyümesi konusunda hedefleriniz nelerdir?

Öncelikle çok teşekkür ederim. Eksiklerimizin farkında olarak yolumuza devam etmek, amatör ruhumuzu kaybetmeden daha kurumsal bir firma olmak istiyoruz. Türkiye’ de Pultruzyon, Kompozit, CTP denildiğinde akla gelen firmalardan biri olmak ve sosyal sorumluluk projelerinde yer alabilmek istiyoruz.

 

Kendi işini kurmak isteyen girişimci adaylarına tavsiyeniz nedir?

Öncelikle bir işe başlamadan önce kendilerini iyi tanımalarını öneririm. İşin yapılabilirliğini araştırmalarını, insanların tecrübelerini dinlemelerini, akıl süzgecinden geçirmelerini ve bir miktar gerçekçi olmalarını tavsiye ederim.

 

Röportajımızı tamamlarken son olarak, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası ile ilgili sormak istiyorum. Hizmet kalitemiz hakkında bizi değerlendirir misiniz?

Özellikle yeni binaya taşındıktan sonra daha profesyonel ve iyi bir hizmet vermeye başlandığını ifade etmek isterim. Bu konuda emeği geçenlere teşekkür ederim. Biliyorsunuz zaman en kıymetli ve geri alınamaz varlığımız. UTSO’nun da son dönemde başladığı online hizmetlerini arttırmasını ve böylece bizim Ticaret odasına gelmemizdense ilgili arkadaşların işletmelere daha fazla ziyarette bulunup sorunları dinlemeleri ve odanın hizmetleri hakkında bilgi vermeleri daha isabetli olacaktır.

 

UTSO’ ya fayda sağlayabilecek önerileriniz nelerdir?

Biraz önce de ifade ettiğim gibi UTSO’nun sadece firmalara evrak düzenleyen bir kurum olmayıp işletmelerle yakın temas kurmasını ve sorunlara ortak akılla çözümler bulup gerek TOBB gerekse devletimizin ilgili birimlerinde bu çözümleri hayata geçirmek için gayret sarf etmesini bekliyoruz.

 

Röportajımıza vakit ayırıp sorularımızı tüm samimiyetinizle cevaplandırdığınız için size teşekkür ediyoruz. Ödüllendirilmiş bir başarının daha nice ödüllerle büyüyerek devam etmesini diliyoruz.

‘’Deneyim ve Yenilik arzusuyla çıkılan her yol beraberinde büyümeyi de getirir.’’

 

 

Hüseyin Adatepe

Yönetici

Hüseyin Adatepe

Yönetici

- Sizi Tanıyabilir miyiz ?

- Hüseyin ADATEPE

1977 yılı Uşak ili Banaz ilçesi doğumluyum. İlkokulu Banaz Çiftlik köyünde tamamladıktan sonra orta ve lise öğrenimimi Uşak İmam Hatip Lisesinde 1994 yılında bitirdim. Ailem yurtdışında yaşaması sebebiyle orta ve lise eğitimimi yatılı okullarda tamamladım. Buda benim hayata daha erken tecrübeler ile başlama vesile oldu. İş hayatına erken başladığım için üniversite eğitimimi Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İşletme Bölümünde tamamladım. Evliyim, 2 çocuk sahibiyim.

- Firmanızı Tanıyabilir miyiz ?

1995 yılından 2018 yılına kadar gıda perakende sektöründe çeşitli firmalarda satış temsilcisi, bayii yöneticisi, saha satış yöneticisi ve genel müdür pozisyonlarında görevler aldım. Bölgesel ve ulusal bir çok firmanın yapılanmalarında öncülük yaptım, başarılara ve ilklere imza attım. 2018 yılsonuna kadar çeşitli yerel marketler zincirine danışmanlık yaparak sektör tecrübelerimi paylaştım.

2015 yılı Mart ayında Hem insan kaynakları hem de ticari bilgi ve birikimlerimi kendi işimde kullanmak üzere KOSGEB girişimcilik desteğinden faydalanarak bebek ve çocuk hazır giyim sektöründe faaliyet göstermek üzere Uşak merkezde sahış işletmesi olarak 300 m2 mağaza açtım. Perakende mağazamız BADEBABY ismi ile faaliyet göstermektedir. Ülkemizin çeşitli e-ticaret pazaryerinde (Trendyol, N11, vs.) mağazalar açarak sanal pazarda da yer almaya devam etmektedir. Bebek giyim mağazamızda hem ulusal hem de global bir çok marka ile çalışma imkanı buldum. Bu markalarda 2017 ve 2018 yıllarında nüfusa göre satış bazında Türkiye birinciliği gibi ön plana çıkan başarılarımız mevcuttur. 5 yıllık bebek hazır giyim sektöründe kazandığımız tecrübeleri kendi markamızı oluşturmak ve üretmek için 2020 yılı Ocak ayı itibariyle yeniden girişimcilik ruhumuzu ön plana çıkararak risk almaya başladık.

2020 yılı Ocak ayında şahıs işletmemizi nevi değişikliği yaparak Babeks Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi olarak revize ettik. Şirketimiz bünyesine GOTS (organik sertifika) , EAC (Sağlıklı ürün sertifikası) gibi sektörde dünyaca kabul edilen sertifikaları aldık. BabyCosy Organic markası tescil işlemlerimizi gerçekleştirdik. 2020 yılı Temmuz ayında ilk ürünümüzü satışa hazır bir şekilde aldık. Bu güne kadar 35 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Avusturalya , Japanyo, Singapur , Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Ukrayna , Fransa, Lüxembourg , İngiltere gibi bir çok ülkeye ürünlerimizi sevk etmeyi başardık. BabyCosy markası olarak Merter/İSTANBUL’a yabancı ve yerli müşterilerimize hizmet verebilmek için showroom açtık. BabyCosy olarak Avusturalya’da hem toptan hem de perakende de hizmet veren bir şubemiz bulunmaktadır. Türkiye’de büyük zincir mağazalara (Babymall, Botti, DeFacto vs. ) ürünlerimizin satışını yaptık. Türkiye’nin bir çok e-ticaret pazaryerlerinde ürünlerimizi sergileme ve satış imkanını bulduk. Sosyal medya üzerinden ürün satan birçok kadın girişimci ile işbirliği yapmaktayız.

- UTSO’nun size sağladığı katkı (proje, destekler vs aldığınız hizmetler)

Özellikle Covid-19 döneminde yeni bir sektör ve üretime girmiş olmamız nedeniyle finans anlamında UTSO’nun sağladığı destekler bizim rahat hareket ve nefes almamızı sağlamıştır. Daha fazla üretim ve daha fazla risk almamızın önünü açmıştır. 2020 yılı Mart ayında NEFES kredisi, 2021 yılı NEFES kredisi bunlardan birer örnektir.

Devletimizin hazırlamış olduğu her türlü desteği UTSO etkinlikleri ve personeli sayesinde anında öğreniyoruz. Bu desteklerden maksimum yararlanabilmemiz için bizlere yol göstericilik ve danışmanlık yaptıkları bir gerçektir. Şüphesiz ki, işimizi bugünkü noktaya taşımamızda bu desteklerin büyük katkısı olmuştur.

- Başarılı ve örnek biri olarak, başarı hikâyenizin devamlılığı ve şirket büyümesi konusunda hedefleriniz nelerdir?

Türkiye’de söktörde öncü olmak. UŞAK ilinden bir GLOBAL marka olarak tüm Dünya’ya hizmet etmek. Kaliteden taviz vermeden uygun fiyat ile bütün yeni doğanların markası olmak.

BabyCosy markası olarak Dünya tüketicilerine ulaşılabilir bir marka haline gelmek.

- Kendi işini kurmak isteyen girişimci adaylarına tavsiyeniz nedir?

Her ne iş yaparsanız yapın severek ve isteyerek yapın. İşinize sevginizi ve isteğinizi katın. Maddi anlamda beklentilerinizi sonraya bırakın. İşinizdeki başarı sonrası bütün istediğiniz maddi beklenti karşınıza çıkacaktır. Her zaman pozitif düşünün. Olumsuz kişi ve düşüncelerden uzak durun. Hayalinizdeki işi kurun ve başlayın. Başlamak ve başlayabilmek işin oluşması ve yürümesi anlamına gelir. Korkmayın ve risk alın, risk almadan başarı imkansızdır.

- UTSO’ ya fayda sağlayabilecek önerileriniz var mı?

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası vizyoner bakış açısı ile sadece şehrimizin değil bölgenin de gelişiminde büyük katkı oynamaktadır. Bizlerle sürekli iletişim halinde olan odamız, sorunlarımıza çözüm bulmanın yanı sıra fikir ve önerilerimize de destek olmaktadır.

Girişimci gençlerin önünü açmak ve onları bilgi sahibi yapmak adına ülkemizin büyük işadamlarını şehrimize davet edip online veya fiziki toplantıların düzenlenmesi, Kişisel gelişim uzmanları, yazar ve ünlü konuşmacıların şehrimize davet edilmesi ve eğitimler vermesi, Uşak Üniversitesi ile ortaklaşa bir çok sektörde projeler gerçekleştirilerek gençlerin saha da sektörleri tanıması ve bu doğrultuda yönlendirilmesi il ve sektör gelişimlerine destek olacaktır.