TBMM Genel Kurulunda 18.01.2017 tarihinde kabul edilen 6736 sayılı kanun, ‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması’ kapsamında yapılandırma başvurusunda bulunup, ödemelerini ilgili tarihte ödeyemeyenlere fayda sağlayacak kanunla 2017 yılı Mayıs ayı sonuna kadar vatandaşlara, borçlarını geç ödeme zammı ile birlikte ödeme imkanı getirildi. Kanun ile yapılandırma kapsamında 2017 Ocak ayından itibaren ödenmesi gereken taksitlerin, ödeme sürelerinin bitim tarihinden itibaren 4’er ay uzatılmıştır. Kanundan yararlanmak için peşin ödeme tercihini kullanıp ödemelerini yapamayanlar, 2017 yılının Mayıs ayı sonuna kadar peşin ödeme indiriminden yararlanarak ödeyebileceklerdir.  Yapılandırma kapsamında dileyenler taksitli ödemeye geçebileceklerdir.

Kanun çerçevesinde kullanılan nakdi ve gayri nakdi kredilerin; anapara, faiz ve ferileriyle ilgili ödemelerini aksatan gerçek veya tüzel kişilerin, ticari faaliyeti olan ve olmayan gerçek kişilerin, karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin bildirimlerini Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne yapabileceklerdir. Söz konusu borçlarını, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde tamamını ödemeleri veya yapılandırmaları halinde ‘kara liste’ ye girmeleri dikkate alınmayacaktır.  

Konu ile ilgili açıklama yapan UTSO Yönetim Kurulu Başkanı S. Selim KANDEMİR, ‘Meclisten geçen bu kanun herkesin yararına oldu. İşvereni rahatlatacak bu tarz kanun kapsamındaki çalışmalar borç yükümüzü hafifletmeye yarayacaktır. Borç yapılandırmalarını zamanında ödeyenler bir nebze de olsa kabul edilen kanunla nefes alacaktır.’ dedi.