Sayın Üyemiz;

Tartı ve ölçü aletlerinin 2022 yılı damgası için Şubat ayı sonuna kadar yetkili birimlere müracaat edilmesi gerekmektedir.

Müracaat elektronik tartı aletleri için yetkili muayene servislerine, pazar yerlerinde kullanılan elektronik ve diğer mekanik tartı aletleri için belediye başkanlığına, akaryakıt,adblue, LPG sayaçları, eczane gram setleri ile yüksek çekerli tartı aletleri için TSE'ye yapılacaktır. Müracaat yapmayanlar ile yasal olmayan ölçü aleti kullananlara para cezası uygulanacaktır.


3516 sayılı "Ölçüler ve Ayar Kanunu" hükümlerine göre; üyelerinizce kullanılan ölçü aletlerinin her iki yılda bir periyodik muayeneye tabi tutulması zorunlu olup üyelerinizin, damga süresi gelmiş ölçü aletleri için 28.02.2022 tarihine kadar aşağıda yer alan yetkili birimlere müracaat etmeleri gerekmektedir.

  • Tartım kapasitesi 2.000 kilogram ve altında olan, işletmelerde kullanılan III. sınıf elektronik tartı aletleri, I ve II. sınıf tartı aletleri ve otomatik tartı aletleri için İlimizde faaliyet gösteren tartı aleti yetkili muayene servisine (İlimizdeki yetkili muayene servis iletişim bilgilerine https://msurapor.sanayi.gov.tr/TartiAlet internet adresindeki haritadan Uşak'a tıklanarak ulaşılabilir. Yönetmelik hükmü gereği İlimizde faaliyet gösteren tüm işletmelerin sadece İlimizdeki servise başvurması mecburidir),
  • Tartım kapasitesi 2.000 kilogram ve altında olan, pazar yerlerinde kullanılan elektronik tartı aletleri ile işletmelerde kullanılan mekanik tartı aletleri (masa terazileri, asma teraziler, tek kollu kantarlar, ibreli teraziler) için bağlı olunan belediye başkanlığı,
  • Akaryakıt, LPG, adblue sayaçları, motorlu taşıt lastiklerinin basınç ölçümünde kullanılan cihazlar, tartım kapasitesi 2.000 kilogram üzerinde olan tartı aletleri ve eczanelerde kullanılan hassas ölçüler için E-Devlet sistemi üzerinden Türk Standardları Enstitüsü Gereğini yerine getirmeyen kullanıcılar için damga süresi geçmiş ölçü aleti kullanma fiili sebebiyle idari yaptırım uygulanacaktır
  • Ayrıca,  "onaysız tipteki" uygunsuz terazilerin (piyasada Çin malı olarak bilinen ve piyasa değerine göre daha düşük tutardaki teraziler, mutfak terazileri, cep terazileri vb.) ve eskimiş, kütle kaybına uğramış gram setlerinin kullanımı yasak olup bu terazi ve setleri kullananlara, 3516 sayılı Kanun hükümleri gereği idari yaptırım uygulanacaktır.
    İşletmelerin mağdur olmamaları için bu tipteki tartı aletleri ve kütle setlerini kullanmamaları ve yasal kullanıma uygun ölçü aletlerini tercih etmeleri gerekmektedir.

    Bilgi: Sanayi İl Müdürlüğü 444 61 00