24.07.2018

28 Mayıs itibariyle ihracatçı firmaların düzenlediği A.TR Dolaşım Belgesi elektronik ortamda düzenlenmeye başlanmıştır. MEDOS (Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi) sistemine geçişle beraber Uşak’ta ki ihracatçı firmaların karşına önemli bir sistem hatası çıkmıştır. Bu durumu tespit eden UTSO, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile görüşmeler gerçekleştirerek ilerleyen günlerde ihracatçı firmaların önüne çıkabilecek büyük bir sorunu önlemiş oldu.

Kısa adı MEDOS olan yeni sistem sayesinde, ihracat yapan şirketler, matbu evraklarla uğraşmak yerine, başvurularını direk internet ortamından yapmaya başlandı. Söz konusu uygulama, Uşak ve diğer Ege illerinde aynı tarihte yürürlğe girdi. Fakat MEDOS yazılımındaki bir hatadan dolayı, ihracat merkezleri farklı adresleri gösterdi. Buna göre, Uşak, Afyonkarahisar ve Denizli’den yapılan her hangi bir işlemde, A.TR dolaşım belgesinin Batı Akdeniz Bölgesi’nden çıktığı görüldü. Yazılım hatasından dolayı Uşak’ta ve diğer illerdeki ihracat işlemlerinde aksamalar meydana geldi. 5 ve 8 Haziran tarihleri arasındaki aksama, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nın durumu fark ederek Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TOBB’a bildirmesiyle giderildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Selim Kandemir, sorunun fark edilmesinden itibaren gerekli girişimlerde bulunulduğunu ve problemin en kısa sürede çözüldüğünü söyledi. Kentteki 200’e yakın şirketin ihracat yaptığını dile getiren Kandemir, “Yeni pazarlar bulmak, üreticinin malını kolay satmasını sağlamak ve olası sorunları çözmek bizim en temel görevlerimiz arasındadır. Üyelerimizin kısa ve uzun vadede mağduriyet yaşamamaları için, yazılımdan kaynaklanan bir sorunun çözümüne yönelik gerekli girişimlerde bulunduk ve olumlu bir sonuç aldık. Yeni sistem yaşanan bu aksaklığa rağmen, ihracat yapan şirketler ve bizim gibi kurumlar açısından çok önemli kolaylıkları barındırıyor. UTSO olarak ilimizdeki ihracatı daha üst seviyelere taşımak ve üyelerimize kaliteli hizmet vermek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.