17.092020

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası, son kayıt tarihi 30 Eylül olan Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi (VERBİS) ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi. COViD-19 tedbirleri kapsamında video konferans sistemiyle düzenlenen eğitim, Av. Ali Cem Bilgili tarafından gerçekleştirildi.
Av. Ali Cem Bilgili, 6698 sayılı kanun kapsamında neler kişisel veridir, kişisel verilerin toplanması, işlenmesi ve muhafaza edilmesi hususunda bilgiler aktararak, VERBİS kayıt sistemine nasıl kayıt olunması gerekliliğini uygulamalı olarak gösterdi.
Eğitimde, alınan verilerin ölçülülük ilkesine uygunluğu, kişisel verilerin yönetilmesiyle alakalı politika, protokoller, sözleşmeler ve VERBİS sistemine veri giriş hakkında açıklamalarda bulunan Bilgili, 50 kişiden fazla çalışanı olan ve toplam bilançosu 25 milyon TL’yi aşan firmaların 2020 eylül ayı sonuna kadar VERBİS’e kaydolmaları gerektiğini söyledi. Yıllık çalışan sayısı 50’den az ve yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’den az olup ana faaliyet konusu özel nitelikli kişisel veri işleme olan gerçek ve tüzel kişi sorumluları ile Kamu kurum ve kuruluşlarının ise 2021 yılı mart ayı sonuna kadar sicile kayıt ve bildirim yükümlülüklerini yerine getirmeleri için süre verildiğini dile getirdi.
COVİD-19’un etkileri nedeniyle başvuru süresinin uzatıldığını belirten Bilgili, “VERBİS sistemine kaydolmakla ilgili yükümlülükler aslında başladı ve halen devam ediyor. Bu nedenle sisteme başvuru süresinin 30 Eylül’e kadar uzatılması kişisel verilerin korunması konusunda herhangi bir mükellefiyetimiz olmadığı anlamına gelmiyor. Bununla alakalı çeşitli cezai işlemler uygulanıyor ve bu kapsamda kişisel verinin sahibi tarafından da şikâyet edilme durumu söz konusu” dedi.
Eğitim programı, katılımcılardan gelen soruları yanıtlanması ile sona erdi.