16.11.2018

İş dünyasının yakından ilgilendiren ve uzun zamandır beklenen Kısa Çalışma Ödeneği Yönetmeliğindeki "zorlayıcı sebep" tanımında yapılan düzenleme hem işveren hem işçiyi rahatlatacak.

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Yönetim Kurulu Başkanı S. Selim Kandemir, kısa çalışma ödeneğiyle ilgili Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğinin iş dünyasını ve istihdam piyasasını oldukça rahatlatacak kritik bir adım olduğunu söyledi. Kandemir, düzenleme için Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’a ve TOBB başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na destekleri için teşekkür etti.

Kandemir; yeni düzenleme ile ‘’Kısa Çalışma Ödeneği’’, kriz ve zor zamanlarda istihdamın devamlılığını sağlamak ve işletmelerimizin istihdam yükünü azaltmak için çok kritik bir adım olmuştur. Bu tür pozitif düzenlemeler iş dünyasının, işgücü piyasasının, dolayısıyla da Türkiye’nin üretim motivasyonunu artıracaktır. Kararı yerinde ve çok olumlu buluyoruz. Yayınlanan yeni yönetmelikte 'zorlayıcı sebep' tanımında ki değişiklik ile firmalarımız elemanlarını çıkarmak zorunda kalmayacak, çalışanlar da işlerini kaybetmeyecek. Kısa Çalışma Ödeneği, daha önce de mevcuttu ama zorlayıcı sebep tanımı nedeniyle tam işlerlik kazanamıyordu. Yapılan değişiklik ile zorlayıcı sebebin içeriğine açık tanımı eklendi. Artık son yaşadığımız kur şoku gibi dışsal etkiler de bu kapsama alındı. Çalışanın ücreti, dışsal etkilerden kaynaklı durumlarda, geçici süreyle ‘’Kısa Çalışma Ödeneği’’nden karşılanabilecek.

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?   

Genel ekonomik, sektörel, bölgesel zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik şartı aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde istihdamı koruyan bir uygulamadır. Bu uygulama ile birlikte işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlanmaktadır.

Önceki yönetmelikte bulunmayan "kendisinden kaynaklanmayan dış nedenler" zorlayıcı nedenler içine eklenerek kriz dönemlerinde işveren ve işçinin kısa çalışma ödeneğinden yararlanılmasının önü açılmış oldu.

Yönetmeliğin, 1. maddesinin h bendinde tanımlanan zorlayıcı sebep; “İşverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, bunun sonucu olarak bertaraf edilmesine imkân bulunmayan, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumları ya da deprem, yangın, su baskını, heyelan, salgın hastalık, seferberlik gibi durumları” olarak değiştirildi.