17.04.2018

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası koordinasyonunda Uşak üniversitesinden, organize sanayi bölgelerinden ve özel sektörden temsilcilerin bir araya geldiği “Sektörel İhtisas Komisyonları” toplantıları sonucunda ortaya çıkan deri sektörüne yönelik “Deri İşleme Sanayi ve Kullanılan Kimyasal Maddeler ve Miktarları ile Zaiyat Oranları Raporu” yayınlandı.

UTSO Yönetim Kurulu Üyesi, Deri İhtisas Komisyonu Başkanı Çoşkun Güngör, “Aralık ayı itibariyle deri sektörüne yönelik sorunları tespit etmek ve çözüm önerileri oluşturmak için, sektör temsilcileri, organize sanayi bölgelerinden temsilciler ve Uşak Üniversitesi’nde deri konusunda deneyim sahibi akademisyenlerimizle bir araya gelerek toplantılar düzenliyoruz. Toplantılarımız sonucunda nitelikli işgücü ihtiyacından, pazardaki rekabet koşullarına, sektördeki GTİP kodu sorunundan, tüketicinin kullandığı hazır giyim ürünlerinde deri ikamesi ürün olduğunun belirtilmemesi gibi pek çok sorun tespit ettik. Toplantılarımızdan çıkan önemli sonuçlardan biri de deri sektör temsilcileri ile vergi dairesi arasında ÖTV iadesi konusunda yaşanan anlaşmazlıklardı. Bu konuda vergi daireleri ve deri sektöründe üretim yapan firmalar arasında üretimde kullanılan hammadde ve kimyasalların kullanım oranlarında bir uyuşmazlık tespit ettik. Gerek imalatçı firmalarımızdan gerekse vergi dairesi yetkililerinden aldığımız bu şikayet üzerine çalışmalarımızı bu yönde hızlandırdık. Kurulumuzun yaptığı inceleme ve tespitler sonucu; sektörde ham deriden konfeksiyona kadar üretim aşamasında kullanılan hammadde, kimyasallar, fire ve zayiat oranlarını gösterir referans niteliğinde rehber oluşturduk. Bu çalışmanın hazırlanmasında emeği geçen, çalışmaya önerileri ve eleştirileri ile katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

UTSO Yönetim Kurulu Başkanı S. Selim Kandemir, özverili ve hızlı çalışmalarından dolayı deri ihtisas komisyonu ekibine teşekkür ederek; “İlimizin 4 ana sektöründen biri olan deri sektöründe, 30.000.000 adedin üzerinde zig deri üretimiyle Türkiye’nin küçükbaş deri üretiminin %65’ini karşılamaktayız. Ne yazık ki; 1990’lı yıllarda altın çağını yaşayan sektör yatırımlarının eksik olması ve yanlış ihracat yatırımları yüzünden gün geçtikçe kan kaybetmektedir. Bu durumdan üyelerimizin daha fazla etkilenmemesi için, sektöre özel oluşturduğumuz ihtisas komisyonumuz ile sorunlara çözüm odaklı yaklaşım getirmeye çalıştık. Çıkan sonuçları ve çözüm önerilerimizi başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız olmak üzere ilgili kurumlara rapor halinde ilettik. Şu an çıkarmış olduğumuz rehber niteliğindeki çalışmayı vergi dairesine tebliğ ettik. Gerçekleştirilen çalışma Vergi dairesi yetkililerince beğenildi. Hatta tüm vergi dairelerine örnek çalışma olarak gönderilmesine karar verildi. Bu başarılı çalışmaya imza atan tüm ekibe teşekkür ediyorum’’ dedi.

Rapora http://usaktso.org/ Bilgi Bankası/Sektör Raporları/UTSO Sektör Raporlarından ulaşabilirsiniz