21.06.2017

Tekstil Geri Dönüşüm Sektöründeki Yeni Gelişmeler, Alınması Zorunlu Belgeler, Dünya’da ve Avrupa’da Geri Kazanım Yeri ve Önemi Konularında Bilgilendirme Toplantısı Uşak Ticaret ve Sanayi Odasında Gerçekleşti.

Bursa Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Şule ALTUN KURTOĞLU ve ZEKA İzleme ve Değerlendirme Birimi Başkanı Taylan UYGUN’un sunumlarıyla gerçekleştirilen toplantıya tekstil sektöründeki firma yöneticileri katıldı.

Uşak Ticaret Ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı S. Selim KANDEMİR, toplantı açılış konuşmasında; ‘’Atıklara yeniden hayat veren, tarlasız pamuk üretilmesini sağlayan geri dönüşüm sektörünün desteklenmesi ile hem istihdamda artış sağlanmış olacak hem de geri dönüşüm sektörünün adeta üssü haline gelen Uşak sanayisi yeni bir boyut kazanmış olacaktır’’ dedi. Sektörün geliştirilmesi için; Bilim Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı’nın program otoritesi olduğu, ‘’Rekabetçilik ve Yenilik Sektör Operasyonel Programı’’ kapsamında yazdıkları 4.000.000€ luk projeden bahsetti. ‘’Bir önemli destek de KDV oranlarında yapılacak olan düzenleme ile olacaktır’’ diyen KANDEMİR, tekstil teleflerinde KDV oranının % 0 olması için Ekonomi Bakanlığına rapor ve dilekçelerini ilettiklerini belirtti.

Prof. Dr. Şule ALTUN KURTOĞLU, tekstil sektöründe çevre problemleri ve diğer taraftan teşvikler nedeni ile temiz üretim yapılmasının daha çok gündeme geldiğinin de altını çizdi. KURTOĞLU, ‘’Türkiye’nin sahip olduğu mevzuat ve üyelikler artık sanayiciyi zorunlu olarak çevreci üretimlere yönlendirmeye başladı. Yine dünyada ki büyük tekstil tedarik firmaları (Levis, Nike, H&M gibi) üretici firmaların çevre performansını kriter alıyor. Ve eko etiketler giderek önem kazanıyor. İnsanların tüketim alışkanlıkları da, artık yeşil ürünleri, enerji verimli cihazları, daha az ambalaj kullanılan ürünleri tercih ettiklerini gösteriyor. Bu durum ekonomik bir fırsata çevrilebilir. Bu sürece adapte olmak çok önemli. Artık çevreye dost ürünler satın alınıyor. Çevresel etki satın almada önemli bir kriter. Ürünün karbon ayak izini gösteren etiket gelecekte zorunlu hale gelecek. ABD'de yüzde 40'lık bir grup yeşil tüketiciyi oluşturuyor ve bu kişiler satın almada çevresel faktörlere dikkat ediyor" diye konuştu. Konuşmasının ikinci bölümünde, firmalara izleyecekleri yollar hakkında kısa bilgiler verdi.

ZEKA İzleme ve Değerlendirme Birimi Başkanı Taylan UYGUN ise geri dönüşüm sektörünün geliştirilmesi için Uşak Ticaret ve Sanayi Odası ile önümüzdeki günlerde başlayacakları 4.000.000 € bedelli proje hakkında bilgi verdi. UYGUN; firmalara, proje kapsamında alternatif ürün ve alternatif pazar için çalışabileceklerinin de bilgisini verdi.