06.06.2017

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB), yanlış belirlediği karşılıksız çek oranı Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nın itirazı ile düzeltildi.

Türkiye Bankalar Birliği, 2017 Ocak-Nisan dönemi çek istatistiklerini açıkladığı raporda Uşak, tutar olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu 1.il olarak gözükmekteydi. Uşak Ticaret ve Sanayi Odası ilin ekonomik itibarını önemli ölçüde etkileyecek olan bu raporda yanlışlık olduğunu tespit ederek, T.B.B’ne istatistiki verileri tekrar incelemesi için başvuruda bulundu. Türkiye Bankalar Birliği,Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurusu üzerine, risk merkezine bildirim yapan üyelerle gerçekleştirdiği çalışmada, bildiri yapan üyelerde, sehven yapılan hatalı çek tutarı nedeniyle oranın gerçekte %3,3 iken %26 olarak hesaplandığı tespit edildi. Gerekli düzeltmeler yapılarak, güncellenen ‘’Karşılıksız Çek Bilgileri’’ ve ‘’Karşılıksız Çeklerin Coğrafi Bölgeler Bazında Dağılımı’’ istatistiklerinin yer aldığı kamuoyu duyurusu www.riskmerkezi.org adresinden yayınlanmıştır. Konu hakkında bilgilendirme dilekçesi Türkiye Bankalar Birliği tarafından Uşak Ticaret ve Sanayi Odası ‘na uyarı ve bilgilendirme için teşekkürlerine sunarak iletilmiştir.

Düzenlenen verilere göre; Uşak, karşılıksız çek oranında Mart ayında %3,3 ile 18. Sırada, Nisan ayında %2,8 oranla 26.sırada yer almıştır. İlimiz 2017 ortalamasına baktığımızda ise %3,4 oranıyla 20. Sırada yer almaktadır.

Uşak’ın ekonomik itibarını zedeleyecek böyle bir bilgiyi düzeltmekten dolayı gurur duyduklarını belirten Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı S. Selim Kandemir; ‘’Türkiye Bankalar Birliği tarafından her ay karşılıksız çeklere ait istatistikler yayınlanıyor. Geçen ay yayınlanan istatistiklerde hatalı veri nedeniyle Uşak, Türkiye’de karşılıksız çek oranı en yüksek olan il olarak görünüyordu. Söz konusu istatistik, piyasada ilimize duyulan güveni ağır şekilde yıpratacaktı. Bizlerde ivedi olarak konu ile ilgili araştırma yaptık. Bir yandan ildeki bankalarla görüşürken bir yandan geçmiş dönemleri inceledik. Bir gün gibi kısa bir dönemde gerçekleştirdiğimiz bu çalışma sonucu söz konusu istatistiklerde Uşak’ın Mart ayı oranının %26 olarak belirlenmesinin hatalı olduğu kanaatine vardık. T.B.B. ile hemen temasa geçtik ve onlarda hemen bir inceleme başlattı. İnceleme sonucu, yanlış olan %26’lık oran,%3,3 olarak belirlendi. Böyle bir yanlışlığın düzeltilmesi hem işadamlarımızı hem ekonomimizi aklamıştır. Bu yanlış veriler belki de pek çok yeni ticari girişimimizi engelleyecekti. Kısa zamanda düzelttikleri bu bilgiden dolayı ve göstermiş oldukları duyarlı tutum için Türkiye Bankalar Birliği’ne teşekkür ederiz’’ dedi.

 

Konu hakkında T.B.B. nin kamuoyu duyurusu ekte yer almaktadır.TBB_RM_31052017