08.04.2017

Gıda Sektörü temsilcileri Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen UR-GE projesi kapsamında sektörel ihtiyaç analizi çalışmalarının saha çalışmasını tamamladı.

T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından yayınlanan “Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” (UR-GE) kapsamındaki “Uşak Gıda Sektörü Dış Ticaret Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi” ile gıda sektöründeki firmaların sürdürülebilir bir ihracat yapısına sahip olmaları ve uluslararası pazarlarda rekabet güçlerini arttırmaları amaçlanmaktadır. Uşak Ticaret ve Sanayi Odası projede; sektör ihtiyaç analizi, ihtiyaç analizine yönelik olarak eğitimler, yurtdışı pazar araştırması, yurt içi alım heyetleri ve şirketler için bireysel danışmanlık gibi faaliyetler ile proje kapsamındaki firmalara destek olacaktır.

Ocak ayında Ekonomi Bakanlığı’nca kabul edilen projenin, ilk basamağı olan ihtiyaç analizi projede yer alan firmalara konu ile ilgili bilgi verilmesi ile başladı. Birinci günkü eğitimin ardından UTSO ve dış uzmanlar 15 firmayı yerlerinde ziyaret etti. 2 gün süren ziyaretler esnasında, firmaların artı ve eksi yönleri, firmaların şu anki mevcut kapasiteleri, üretim hacimleri, ihracat yapıp yapmadıkları, hedef müşteri grubu, pazarlama hedefleri, pazardaki rakipleri ne kadar takip ettikleri gibi sorular iletilerek ihtiyaç analiz tablosu çıkartıldı. Saha çalışmasının tamamlandığı analiz rapor haline getirilerek Ekonomi Bakanlığına sunulacak.

Rapor sonucunda kurumsallaşmaya yönelik ihtiyaçları olan, muhasebe, kalite, dış ticaret vb. alanlarda eğitim ihtiyaçları olan, belge ve sertifika anlamında eksikleri olan, iç ve dış pazara yönelik muhtelif konularda eksiklikleri olan, pazar araştırması, etkinlik fuar ve birebir iş görüşmeleri tertiplenmesine yönelik ihtiyaçları olan firmalar tespit edilmiş olacak. Bu rapor kapsamında hangi firmaya hangi konularda destek alınacağını projelendirecek.

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı S. Selim KANDEMİR projenin şu anki durumu hakkında; ‘’Analiz çalışmasından çıkan sonuçlara göre firmaların 3 yıllık yol haritası belirlenecek. Bu yol haritasına bağlı kalınarak eğitim ve danışmanlık faaliyetleri, yurtdışı pazarlama programları gibi çalışmalar gerçekleştirilecek. Böylelikle firmaların kapasitelerini arttırıp, dış ticaret yapabilirliklerini geliştireceğiz ve daha çok karlı işletmeler olmalarını sağlayacağız. Projeyle organizasyonlara katılan firmalar kendi ürünlerini tanıtmanın yanında kentimizin ve ülkemizin ihracatının artmasına da çok büyük katkı sağlıyor olacaklar” diye konuştu.