29.03.2017

T.C. Ekonomi Bakanlığı ve Uşak Ticaret ve Sanayi Odası(UTSO) organizasyonluğunda “Devlet Destekleri Tanıtım Programı” yapıldı.

Özellikle ihracatçı firmaların, güncellenen ve yeni yürürlüğe konan destek mekanizmaları hakkında bilgilendirilmesini amaçlayan “Devlet Destekleri Tanıtım Programı”, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda firma sahipleri ve temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantı açılış konuşmasını gerçekleştiren Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı S.Selim  KANDEMİR; “Ekonomi Bakanımız Nihat ZEYBEKCİ’nin odamızı ziyareti sırasında, dış ticaret ile ilgili üyelerimizin istek ve sorunlarını dile getirdik. Sayın Bakanımız isteklerimize hemen cevap verdi ve Ekonomi Bakanlığı uzmanlarından oluşan 5 kişilik bir heyeti odamızda eğitim vermesi için görevlendirdi. Ekonomi Bakanlığı Uzmanları, bugün, güncel olan destekler ve başvuruları hakkında genel bilgiler aktaracaklar. Ekonomi bakanlığından yatırım teşvikleri ile ihracata yönelik destekler veriliyor. Firmalarımızın ihtiyaçları doğrultusuna bu destek mevzuatlarında iyileştirme çalışmaları yapılıyor veya yeni destek mevzuatları yürürlüğe konuyor.  Maalesef Uşak olarak bu destek ve teşviklerden fazla yararlanamıyoruz. Eskiden kalma bürokrasiden kaçan bir yapımız var. Ancak Ekonomi Bakanlığı bu bürokrasiyi minimize hale getiriyor. Buradan tüm üyelerimize çağrı yapıyorum. Devletçe verilen desteklerden mutlaka birisi sizin işletmenize uygundur. Gelin odamıza sorun. Sizleri yararlanacağınız en iyi desteğe yönlendirelim.

Sizlerin bu desteklerden daha fazla faydalanması için bugün bir organizasyon düzenledik. Organizasyonumuzun ilk gününde eğitimimiz var. İkinci günü ise üyelerimizin soru ve sorunlarına birebir çözüm bulabileceği danışmanlık masası organizasyonumuz. Yarın üyelerimiz randevulu şekilde gelerek uzmanlarımızla birebir görüşecekler. Bu uygulamamızı sene içinde bir çok farklı alanda da devam ettireceğiz.

UTSO olarak dış ticarete yönelik 5 aşamalı bir yapı kurmaya çalışıyoruz. Bunlardan birincisini tamamladık. Dış ticaret bölümümüzde üyelerin sorularına anında cevap verecek bir uzman arkadaş başladı. İkinci aşamada, odadaki diğer uzman arkadaşlarla gerekirse dış danışmanlık destekleriyle ilimizin öncü sektörlerine analizler yapacağız. 3 aşamada bu analizlere dayanarak yurtdışında Pazar araştırmaları yapacağız. 4. adımda bu pazarlarda ikili iş görüşmeleri ve fuar organizasyonları gerçekleştireceğiz. Dış ticarete yönelik son aşamada ise internet üzerinden Uşak’lı firmalarımızı dünya ile buluşturacağız. Web sitemizin e-Pazar alanından üyelerimiz ürünlerini sergileyebilecek ve yeni pazarlara kavuşabilecekler.

Gerek devlet gerekse odamız tarafından İhracatçıya destek devam edecek. Bu destekler sayesinde yatırımlarını arttıran firmaların sayısının çoğalacağına ve rekabet güçlerinin artacağına inanıyoruz’’ dedi.

Programın birinci gününde Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanları, İhracatta sağlanan destek programları, genel esaslar, döviz kazandırıcı hizmet ticaretinin desteklenmesi, yatırım teşvikleri ile Türk Eximbank ihracat kredi sigorta ve garanti programları hakkında bilgilendirmede bulundu. Ayrıca Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğünden gelen uzmanlar, yatırımlarda devlet yardımları konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Programın ikinci gününde ise danışmanlık masası organizasyonu yapıldı. Uşak’lı ihracatçıların büyük ilgi gösterdiği organizasyonda firma sahipleri ve yetkilileri Ekonomi Bakanlığı uzmanları ile bire bir görüşerek danışmanlık hizmeti aldılar. Başarı ile tamamlanan programda danışman masasından yararlanan üyelerimiz, özellikle ihracat destekleri hakkında nasıl bir yön izlemeleri gerektiği ve hali hazırda kullandıkları teşviklerde takıldıkları alanların çözüm noktaları gibi pek çok konuda sorularına cevap buldu.