Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile KOSGEB Başkanı Recep Biçer  tarafından KOBİ'lere yönelik sıfır faizli kredi desteği başvurusunun açılışını gerçekleştirdi.

KOBİ'lerin geçtiğimiz yılki bu kredi faiz  destek programına yoğun başvuruda bulunduklarını bildiren Özlü, 249 bin işletmenin bu destekten yararlanabilmek için başvuruda bulunduğunu ancak bütçe imkanları dahilinde sadece 15 bini için destek kararı alabildiklerini, hak sahibi işletmelerin büyük çoğunluğunun kredi işlemlerini tamamladıklarını söyledi.

Bakan Özlü, "Destekten yararlanamayan çok sayıda işletme olmasına gönlümüz razı olmadı. Bu nedenle sayın Başbakan'ımızın da talimatıyla 2017 yılında bu desteği devam ettirmeye karar verdik. Bu yıl, 2,5 milyar lira bütçeyle kredi faiz desteği uygulamasını yeniden başlatıyoruz. Mikro işletmelere öncelik vererek KOBİ’lere üst sınırı 50 bin lira olacak şekilde faizsiz kredi vereceğiz. Daha doğrusu, kredinin faizini işletmelerimiz yerine KOSGEB karşılayacak. Bunun neticesinde, KOBİ’lerimize 10 milyar liranın üzerinde faizsiz kredi hacmi oluşturmuş olacağız. Bu da Türkiye ekonomisine çok ciddi bir ivme ve canlılık kazandıracaktır." dedi.

50 bin lira üst limitli bu kredinin faizsiz olduğunu söyleyen Bakan Özlü; ‘ayrıca kredinin geri ödeme koşullarını da cazip tutarak ilk 12 ay ödemesiz, kalanı ise üçer aylık eşit taksitler halinde ödenebilecek toplam 36 ay vadeli bir kredi olacağını bildirdi. Özlü, "İlk bir yılı ödemesiz, 36 ay vadeli ve sıfır faizli kredi KOBİ’lerimize verilecek. İnanın, bu devirde en yakın akrabalarınızdan ve dostlarınızdan bile bu şartlarda borç alamazsınız’ ifadelerini kullandı. Bakan Özlü ‘Bir önceki programa başvuran ama destekten yararlanamayan yaklaşık 230 bin KOBİ’den gerekli şartları taşıyanlar tekrardan başvuru yapmadan bu destekten faydalanabilecek. Daha önce başvuru yapmayan mikro işletmelerimizin yeni başvuru yapmalarına da imkan sağlanacak. Başvuru yapan tüm işletmeler güvenlik soruşturmasından geçirilecek. Çalışan sayısı 10 kişiden az ve yıllık net satış hasılatı 1 Milyon liranın altında olan işletmeler destekten öncelikli olarak yararlanacak. Başvuru öncesi KOSGEB veri tabanına kayıt şartının aranmayacağı ve 20 Şubat tarihe kadar KOBİ’lerin başvurmaları gerekmektedir. 27 Şubat tarihinden itibaren kredi faiz desteğine hak kazanan işletmeler açıklanmaya başlayacak ve desteğe hak kazandıktan sonra KOBİ’ler veri tabanı kaydı yaptıracaklar’ dedi.