Yeni yılla birlikte yürürlüğe giren kanun kapsamında; Ticaret Sicil harçları (UTSO) Uşak Ticaret ve Sanayi Odasından ödenebilecek. Bu karar ile Uşak’ta, Ticaret Sicil İşlemi yapmak isteyenler, harç ödemelerini artık banka yerine tahsilat işlemini Uşak Ticaret ve Sanayi Odasına yapacak.

8 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanan “Yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun” ile yasalaştı. Kanunun 34'üncü maddesinde, “Ticaret sicili işlemlerine ilişkin harçlar, Ticaret ve Sanayi Odaları veya ticaret odaları veyahut ilgili odalar tarafından makbuz karşılığı peşin olarak tahsil edilir” denildi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yaptığı açıklama ile;

Türkiye’yi rekabet endeksinde üst sıralara taşıyacak düzenlemeleri hayata geçirmeye devam ettiklerini belirterek, ''Şirket kurmak veya kurulu şirketlerinin bilgilerinde değişiklik yapmak isteyenler, harç ödemeleri için artık vergi dairesine veya bankaya gitmek zorunda kalmayacak.'' dedi. Ağbal, söz konusu harçların, yeni yılla birlikte artık diğer işlemlerin de yapıldığı sanayi ve ticaret veya ticaret odalarında tek noktada ödenebileceğini bildirdi. Ağbal, yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla yaptıkları düzenlemelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Yatırımlar ve işletmeler üzerindeki dolaylı vergi yüklerini aşağı çektiklerini, damga vergisi ve harçlarla ilgili önemli vergi istisnaları getirdiklerini hatırlatan Ağbal, Türkiye'ye daha fazla uluslararası yatırım gelmesi için mevzuattaki belirsizlikleri bir bir kaldırdıklarını ifade etti. Bu kapsamda, şirket kurulumuna ilişkin de önemli düzenlemeler yaptıklarını ve buradaki maliyetleri aşağı çektiklerini vurgulayan Ağbal, şunları kaydetti:

"Şimdi bu konuda bir adım daha atıyoruz. Şirket kurmak veya kurulu şirketlerinin bilgilerinde değişiklik yapmak isteyenler, harç ödemeleri için artık vergi dairesine veya bankaya gitmek zorunda kalmayacak. Bu konuda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile birlikte Muğla'da başlattığımız pilot uygulamayı tüm Türkiye’ye yayıyoruz. Ticaret sicil harçları, yeni yılla birlikte diğer işlemlerin de yapıldığı sanayi ve ticaret veya ticaret odalarında tek noktada ödenebilecek. Zaman kaybı ortadan kalkacak' Söz konusu odalara verilen bu yetkiyle işlemlerin daha hızlı sonuçlanacağını dile getiren Ağbal, ''Şirket kuracak veya bilgilerinde değişiklik yapacak mükelleflerimizin artık vergi dairelerinde işi yok. İlgili odada işlemlerini bitirip çıkabilecekler." dedi.

Tüm üyelerimizin bilgisine sunarız.