İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl düzenlenen Türkiye’nin en büyük ilk 500 ve ikinci 500 firması sıralamasına 4 Uşaklı firma dâhil oldu.

İSO tarafından 1968 yılında 100 Büyük Sanayi Kuruluşu olarak başlatılan ve her yıl geliştirilerek sürdürülen Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışmasında, ilk 500 ve ikinci 500 lük dilimlerde Uşak’tan TÜPRAG Madencilik A.Ş, Gedik Tavukçuluk, Özerdem Tekstil ve Uşak Seramik boy gösterdi.

Uşak’ın Eşme ilçesinde faaliyet gösteren Gedik Tavukçuluk ilk 500 firma içinde 2013 sıralamasında 259 Sırada 2014 250 sırada yükseldi. Tüprag Metal Madencilik San. ve Tic. A.Ş. ise 2013 yılı sıralamasın da 63. sıradan 2014 yılı 71. Sırada yer aldı. İSO’nun ikinci 500 sıralamasında ise 2013 de 272 sırada yer alan Özerdem Mensucat San. ve Tic. A.Ş. 2014’de 280. sırada kendine yer buldu. Uşak seramik 2013 yılı sıralamasında 153 sıradayken 3 basamak yükselerek 150. Sıradan listeye girdi.

 

TÜRK SANAYİCİSİ BU RAKAMLARI ÖNEMSİYOR

İSO tarafından yarım asra yakındır her yıl yayınlanan raporlarda yer alan firmaların her biri, Türk sanayinin birer mihenk taşı olduğunu aktaran Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kuvvet, “500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırması ile sanayinin hiçbir yerde bulunmayan gerçek röntgeni çekilmektedir. Bunun için baz alınan şirketler de doğaldır ki sanayi sektörü şirketleridir. Sıralamada temel kriter, üretimden satışlardır. Yani sonuçlar, kuruluşların kendi üretmiş olduğu ürünlerden yaptığı satışları kapsamaktadır. Bunun yanı sıra çalışma kapsamında satış hasılatı, brüt katma değer, öz kaynak, aktif toplamı, vergi öncesi dönem kâr ve zarar toplamı, ihracat ve ortalama çalışan sayısı büyüklükleri gibi, istatistiki değerleri eşsiz verilerle yapılmış analizlere de yer verilmektedir. Yurtiçi ve yurtdışında yoğun bir ilgi ile karşılanan Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışması, Türk sanayinin gelişiminin görülmesine ve geleceğe yönelik yol haritasının belirlenmesine önemli katkılar sağlamaktadır” dedi.

 

GURUR KAYNAĞIMIZ

Uşak’tan sanayi envanterlerine Uşaklı firmaların yer almasının gurur kaynakları olduğunu dile getiren Kuvvet, “Uşak ölçekli bir kentte ilk 500 firma arasında 4 firmanın yer alması bizim açımızdan sevindiricidir. Tabi ki bu yeterli değildir. Biz müteşebbis ruhu yüksek, yatırımcı kent olarak daha fazla çalışıp daha fazla firmamızın ulusal çapta firma haline gelmesini sağlamamız gerekir. Ben ilk 500’de yer alan firmalarımızı kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.