KUVVET’TEN DIŞ TİCARET DEĞERLENDİRMESİ

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kuvvet, ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Uşak 2014 yılı ilk 7 ayında 162 milyon 140 bin dolar olan ihracat rakamı yüzde 24,40’lık düşüşle 122 milyon 659 bin dolara geriledi.

TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) verilerine göre, Türkiye geneli yılın ilk yarısında dış ticaret açığı 33 milyar USD oldu.

Haziran ayında ihracat hacmi bir önceki yıla kıyasla %6,9 daralarak 12 milyar USD olurken, ithalat hacmi de %12,5 azalarak 18,2 milyar USD seviyesinde gerçekleştiğini vurgulayan Mustafa Kuvvet, “Rakamlara baktığımızda, ithalatın ihracattan daha hızlı gerilemesine bağlı olarak geçtiğimiz yıl Haziran ayında 7,9 milyar USD düzeyinde olan dış ticaret açığı 2015’in aynı ayında 6,2 milyar USD düzeyine inmiştir. Bu dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı %61,9’dan %65,9’a yükselmiştir.” dedi.

UŞAK’TA DURUM AYNI

Uşak’ta 30 ülkede 23 farklı üründe ihracat gerçekleştirildiğini söyleyen UTSO Başkanı Mustafa Kuvvet, “Almanya, İngiltere, İtalya gibi birçok ülkeye ilimizden ihracat yapılmakta. Temmuz ayı itibarı ile 122,2 milyon Dolarlık ihracat gerçekleştirmiş durumdayız. Geçtiğimiz sene ilk 7 aylık dönemde ise ihracat rakamımız 162,2 milyon olmuştu. Bu sene ile karşılaştırdığımızda yüzde 24,40 düşüş yaşanmıştır.” dedi.

 

BELİRSİZLİK TİCARET PERFORMANSINI ETKİLİYOR

Son dönemde artan jeopolitik endişeler Türkiye’nin dış ticaret performansı açısından en önemli belirsizlik kaynaklarından birini teşkil ettiğini söyleyen Kuvvet, “AB ekonomisindeki olumlu gelişmeler ihracatın üstünde olumlu bir etki bırakmaktadır. Ancak ülkemizdeki siyasi belirsizlik ekonomiyi olumsuz etkilediği gibi ihracatı da olumsuz etkilemektedir. Bunun yanı sıra Ortadoğu’daki kaos, Rusya’da ki ekonomik gelişmeler, Ukrayna’da ki savaş ortamı özellikle ilimizi kötü etkilemektedir. Uşak’ın ana pazarları olan bu ülkeler dışında da pazarlar bulunmalı.

Yeni pazarlar için 2015-2016 yıllarını yurtdışı fuar ve ikili iş görüşmelerine ayırdık. Çeşitli sektörlerde yapacağımız bu çalışmaların ihracatımıza katkı sağlayacağını düşünüyoruz.” dedi.