Başbakanlık Osmanlı Arşivinden yapılan araştırma sonucunda, Uşak Ticaret ve Sanayi Odasının (UTSO) 1891 yılında kurulduğu ortaya çıktı.

124 yıllık geçmişe sahip olan UTSO aynı zamanda bölgede birçok odanın kuruluşuna öncülük etti.

Uşak Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet KARAYAMAN tarafından İstanbul’da bulunan Başbakanlık Osmanlı Arşivinde ve kütüphanelerde yapılan inceleme sonunda, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nın 1891 yılında kurulduğunu tespit etti.

GEÇMİŞİ BİLMEZSEK GELECEĞİMİZİ KURAMAYIZ

UTSO’nun tarihinde 124 yıllık bir mazinin gizli olduğunu ifade eden Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa KUVVET “Geçmişimizi bilmezsek, geleceğimizi kuramayız. Bundan hareketle ilk önce UTSO nasıl kuruldu, ne zaman kuruldu hangi aşamalardan geçti bunu titizlikle araştırdık. Önümüze çıkan tablo odamızın 124 yıllık mazisi olduğunu ve bölgedeki birçok oda kuruluşuna öncülük ettiği anlaşılmaktadır. Her zaman ilkler şehri Uşak diyoruz. Yine bir ilkle karşı karşıya kaldık. Uşak’ın ticarette ve müteşebbis ruhunun 124 yıl öncede aynen devam ettiğini anlıyoruz. Yaptığı araştırmalarla ilimize ve kurumumuza yüksek katkılar sağlayan Doç. Dr. Mehmet KARAYAMAN’a şahsım ve Uşak Ticaret ve Sanayi Odası adına teşekkür ederim.” dedi.  

NASIL KURULDU?

Uşak Ticaret ve Sanayi Odasının Kurulduğunu Gösteren, Osmanlı Dönemine Ait Arşiv Belgesi Hüdavendigar Valisi Mahmud Celalettin Efendi tarafından 1891 yılı yaz aylarında yapılan ve içerisinde Kütahya, Bursa ve Afyon kazalarını da kapsayan teftiş neticesinde elde edilen bilgi ve şikayetler, bir rapor halinde Dahiliye Nezaretine (İçişleri Bakanlığına) gönderilmiştir.

14 Temmuz 1891 tarihli rapor, Başbakanlık Osmanlı Arşivinde DH.MKT.1850/45 künye ile kayıtlı olup, raporun ikinci sayfasında ticaret odaları ile ilgili bilgi verilerek şunlar ifade edilmektedir; “Uşak ve Karahisar kasabalarında lüzûm iktizâlarına mebnî ziraat ve sanayi-i umûrine de bakmak üzere birer tîcâret odası teşkîl ve vezaif-i kânûniyyeleri mükerren tebliğ edilmiştir…”

İfadenin günümüz Türkçesine çevirisi;

“Uşak ve Afyonkarahisar kazalarında görülen lüzum üzerine tarım ve sanayi işlerine de bakmak üzere birer ticaret odası kurularak yasal görevleri kendilerine bildirilmiştir” Burada yer alan ifade ve teftiş raporunun kaleme alındığı tarih göz önüne alındığında Uşak Ticaret ve Sanayi Odasının, “Uşak Ticaret, Ziraat ve Sanayi Odası” adıyla 1891 yılı yaz aylarında kurulduğu anlaşılmaktadır. Ekte, raporun tamamının aslı ve günümüz Türkçesine çevirisi verilmiştir.

Uşak’ta Ticaret ve Sanayi Odasının Kurulduğunu Bildiren Gazete Haberi

Uşak Ticaret ve Sanayi Odasının 1891 yılında kurulduğunu gösteren bir başka kaynak da İstanbul Ticaret Odası tarafından yayınlanan Dersaadet Ticaret Odası Gazetesinde yer alan haberdir.